A 2019-es Simplicity Fesztiválon adtam elő a keresztény meditációkról. A Buddha.fm rádió kérésére az előadást otthon újrarögzítettem, és ezt a szerkesztett változatot egy héten át játszották.

Net és spiritualitás – mit tanulhatunk a korai és a mai szerzetesektől arról, hogyan is érdemes élni?

Az érdeklődők megismerhetik azt, mit gondoltak a korai remeték és szerzetesek az egyszerű életről, és egy mai kontemplatív rend (a bencések) példáján keresztül megismerhetik, hogyan és miért kapcsolódhatunk be mindannyian a keresztény meditáció gyakorlatába. Ezzel párhuzamosan szót ejtünk a buddhista és muszlim lehetőségekről, miközben néhány egyszerű gyakorlatot is elvégzünk.

Pszichológusként és párterapeutaként egyénekkel és párkapcsolatokkal dolgozom. Pszichológiai tanácsadást oktatok egyetemi hallgatóknak. Meditációs praxisomban a mindfulness mellett a különféle vallási hagyományok, különösen a kereszténység meditációs lehetőségeit kutatom.

https://www.buddhafm.hu/blog/kereszteny-meditaciok-schell-gergely-pszichologus-eloadasa

Az utóbbi négy évtized megváltoztatta azt, ahogy a meditációról gondolkodunk. Buddhista gyakorló-közösségek működnek Magyarországon is, a meditáció mindfulness néven pszichoterápiás módszerré fejlődött és gyakorlatait mára a pszichológiai öngondoskodás alapvető pilléreként ajánlja a szakirodalom.

Mindemellett zajlik egy csendes fordulat is, mégpedig a kereszténységen belül. Elérhetővé és népszerűvé váltak a korai keresztény szövegek fordításai, így az úgynevezett sivatagi atyák mondásgyűjteményei, a keleti keresztények (görögkatolikus, ortodoxok, szírek stb.) felől pedig évezredes hagyomány tárult fel sokak számára. Bencések, jezsuiták, karmeliták és reformátusok építenek praxist a kontemplációra, szemlélődésre. A szív imája, a Jézus ima sokak számára nyit kaput a keresztény spiritualitás felé, csendmeditációs elvonulások és csendes szentségimádások várják a vallási központok, kolostorok körül gyülekező embereket. A Kr. u. 4. században élt sivatagi remeték imádkozással kapcsolatos tapasztalatai, ajánlásai mintha emlékeztetnének bennünket arra a zenre, amit Dógen 800 évvel később Kínából Japánba vitt.

Schell Gergely

Vélemény, hozzászólás?