Elakadt? Fejlődne? Újrakezdene?

2011 óta dolgozom pszichológusként. Felnőttek életvezetésével, fejlődésével foglalkozom, különös tekintettel a munka és magánélet egyeztetésére. A személyes és szakmai öngondoskodás, reziliencia fejlesztése kiemelt szerepet kap a munkámban. Tanácsadási módszerem személyközpontú és folyamatorientált, eszköztáramban pedig az alapvető pszichológiai készségek mellett coaching eszközöket is felhasználok.

Az egyéni konzultáció színes műfaj, szinte bármilyen kihívást jelentő témával hatékonyan lehet dolgozni. Az utóbbi 5-6 évben az alábbi igényekre is építettünk fel tanácsadási folyamatot:

🌿 karrierváltás
🌿 munkahelyi kiégés
🌿 külföldi élettel kapcsolatos kihívások
🌿 párkapcsolati krízisek
🌿 életvezetési kérdések
🌿 hatékonyságnövelés
🌿 öngondoskodás megtervezése
🌿 veszteség feldolgozása
🌿 továbbtanulás megtervezése
🌿 vezetői pozícióval összefüggő kihívások
🌿 stresszcsökkentés
🌿 meditáció tanulása
🌿 (karrier-) coaching
🌿 párkapcsolati kérdések

Ez egy folyamatorientált módszer, ahol a tanácsadó (a pszichológus) végigkíséri ügyfelét egy általában rövid (4-6 alkalmas) tanácsadási folyamaton. Ez a folyamat három nagy szakaszból áll: 1. Kapcsolatfelvétel és első interjú 2. Munkaszakasz 3. Lezáró szakasz (értékelés, visszajelzés). A hozott problémától, feladattól függően a folyamat hosszabb is lehet.

A tanácsadó a kapcsolatfelvételi szakaszban feltárja, hogy valóban tanácsadásra van-e szüksége a kliensnek, vagy szükséges őt továbbküldenie másik szakemberhez. Eközben a tanácsadó ugyanúgy szaktudását használva dolgozik, (nem klinikai szempontú) diagnózist állít fel, explorál, döntéseket hoz. A folyamat akkor folytatható, ha találnak közösen kijelölhető tanácsadói fókuszt (aktuálisan fennálló problémát, fejlődési irányt), a kliens megfelelően motivált és nem áll fenn egyéb akadály (pl. pszichopatológia, amely továbbküldést igényel).

A munkaszakaszban a tanácsadó segít a kliensnek feltárni a rendelkezésre álló, esetleg számára is rejtett erőforrásait. Segít az alternatív megoldási lehetőségek megvalósításában, ezek kipróbálásában. A reális célok mentén cselekvési terv készül, majd a kliens életében próbacselekvéseket végez, amelyeket közösen is értékelnek az üléseken.

A lezáró szakaszban a közös munkát értékelik, azt, hogy az eredmények mennyiben egyeznek a kezdetben kitűzött célokkal. Ilyenkor megbeszélik a kliens jövővel kapcsolatos lehetőségeit, reményeit, terveit, és a tanácsadóval való kapcsolattartás módját, lehetőségeit.

pszichológus szekszárd pszichológus paks pszichológus tolna megye

Honnan tudhatom, hogy pszichológiai tanácsadásra van szükségem, és nem valami másra?

A tanácsadás segít abban, hogy a kliens önállóan tudjon dönteni, képessé váljék érzelmi problémáinak és konfliktusainak megoldására, a hozott lelki helyzetek kezelésére. Ezzel szemben a pszichoterápia gyógyít, tüneteket szüntet meg, egyensúlyba hozza a lelki életet és magatartást. Röviden összefoglalva: a tanácsadás nem pszichoterápia.

tanácsadó műhely pszichológus

A tanácsadás az, amivel foglalkozom: a problémafókusz mentén haladva célzottan, az egészséges kliens által hozott problémával, döntési helyzettel, életnehézséggel vagy elakadással foglalkozik, és a folyamat során a klienst partnernek tekinti. A tanácsadás fókuszában a megoldáskeresés áll, méghozzá a kliens képességeire építve. Tehát a tanácsadó nem vállal felelősséget a változásért, hanem csak támogatja a kliens megoldási képességét. A tanácsadás a személyiségnek csak a problémával összefüggő részeit vonja be a munkába. Határa a (szóbeli) szerződésben foglalt probléma megmunkálásáig terjed, nem igyekszik mélyre menni, a múlttal csak annyiban foglalkozik, amennyiben az összefügg a hozott problémával, konfliktussal.

Bejelentkezés itt.

A pszichoterápiát, amivel NEM foglalkozom: klinikai szakpszichológusok és pszichoterapeuták végzik. A terápia a gyógyítást szolgálja. Pácienssel, diagnosztizáltan beteg személlyel folytatható. Ha az illető nem beteg, akkor a kliens bármilyen más beavatkozási formában részt vehet. A pszichoterápia a pszichés zavarral foglalkozik, a személyiség és a betegség területén mozog. Végcélja a gyógyulás, az egészséges személyiség határának elérése.

(Bagdy 2009 Pszichoterápia, tanácsadás, szupervízió… c. tanulmánya nyomán.)

Ha bővebben is olvasna a pszichológiai tanácsadásról, kattintson ide!

Pszichológus Szekszárd Pszichológus Tolna megye