Mármint: komoly dolog-e a meditáció? Ugyanezt a kérdést a pszichológia egészével kapcsolatban is fel lehet tenni. Komoly dolog-e a pszichológia?

“Én nem hiszek a pszichológiában.” Ez a mondat egészen biztosan ott van a Tíz Mondat, Amit a Pszichológusok Legtöbbet Hallanak listán. Pedig a pszichológia nem nagy ügy: néhány orvosi szakkönyv alapján meg is lehet írni egy pszichológia tankönyvet. Mint például a fenti Merck, ami egy nagyon híres amerikai orvosi szakkönyv. Hiszen nagyjából csak anatómiai, élettani és viselkedéses jelenségekről van szó. A pszichológiában nem hinni kábé olyan, mint nem hinni a magas vérnyomásban.

Amióta nyilvánosan is foglalkozom a mindfulness meditációval, tehát oktatom is, sokan a szemükkel méregetnek. Próbálnak rájönni, hogy ez valami komoly dolog-e, vagy csak az én agymenésem. A rafkósabbak ezoterikus bullshitet sejtenek mögötte.

Pedig a meditáció sem nagy ügy.

Például a már említett Merck 15., 1987-es (!) kiadása a szorongás pszichoterápiái között említi a meditációt. Úgy tűnik, hogy az amerikai orvostudomány már évtizedekkel ezelőtt is komoly lehetőséget látott a mindfulnessben.

 

Vélemény, hozzászólás?