Meditálni tanultak a paksi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai. Az 5 órás képzés során megismerkedtek a módszer történetével, elméleti alapjaival és sajátélményben próbálhatták ki a gyakorlatokat – pszichológus vezetése mellett.

Több szempontból is izgalmas és érdekes felkérést kaptam, amikor a paksi KEF vezetője megkért, mutassam be nekik a mindfulnesst. Korábban, nevelési tanácsadós pszichológusként én is KEF-tag voltam ebben a városban. Úgy éreztem, haza megyek, ismerős közösségbe. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum jó terep, hiszen az összes olyan intézményt összefogja, ahol segítő szakemberek dolgoznak, és a teljes társadalmi spektrummal kapcsolatban állnak. Rendkívül fontosnak tartom, hogy velük dolgozzam együtt, hiszen azon túl, hogy ők maguk is értékes (szak-)emberek, egyetlen képzés hatása megsokszorozódik, amikor külön-külön visszatérnek megszokott munkájukhoz és ügyfeleikhez.

A segítő foglalkozásúak személyes és szakmai öngondoskodásának hatékony eszköze lehet a meditáció. A módszerben semmi rendkívüli nincs, és nem bonyolultabb, mint például a rendszeres fekvőtámaszozás. A gyakorló figyelmét a jelen pillanatra fordítja, miközben a légzésére koncentrál. Az egésznapos robotpilóta üzemmódból így egy nyugodtabb, mégis intenzívebb jelenlét működésbe válthatunk át, ehhez pedig napi 10 perc gyakorlás bőven elegendő.

mindfulness pszichológus tolna megye paks meditáció schell gergely tolna megye

A paksi Csengey Dénes Kulturális Központ kiváló helyszínként segített minket abban, hogy befelé fordulhassunk. A város az erőmű tervezett bővítése miatt nagy változások előtt áll, így különösen fontos, hogy az ott élő és dolgozó emberek jó fizikai és lelki állapotban készülhessenek fel az elkövetkező kihívásokra. A nyitott, érdeklődő csoporttal dolgozva jól éreztem magam, büszkén és elégedetten álltam ott, amikor lezártuk a programot.

Paksi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Tanácsadó Műhely Mindfulness

A résztvevők engedélyével megosztok néhány mondatot a visszajelző lapról:

  • Köszönöm a lehetőséget, hogy megismerkedhettem a meditációval.
  • Érdekes, elgondolkodtató, sokat segíthet a mindennapi életben.
  • Érthető, világos, sok információt adó program.
  • Jó volt egy kicsit lelassulni. Rájöttem, hogy milyen fontos számomra, hogy többet törődjek a saját lelki egészségemmel, és a továbbiakban ezért tenni is fogok.
  • Összefogott és célratörő előadás, érdekes gyakorlatok. Kellemes légkör és laza stílus.
  • Élvezhető, egyszerű gyakorlatok. Kaptunk teret személyes megéléseink megosztására is. Könnyed, fesztelen légkör.
  • Tetszett, hogy gyakorlatban is tapasztalhattuk a módszert. Elégedett voltam a program minden elemével.
  • Gergő személyisége a módszer megismertetésében nagyon hiteles.

paks kábítószerügyi egyeztető fórum kef

Örülök, hogy együtt gyakorolhattam meditációt a paksi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjaival. A képek a résztvevők engedélyével készültek a sétáló meditáció közben.

A paksi Fortuna Rádió rövid beszámolója itt hallgatható meg:

Schell Gergely
tanácsadó szakpszichológus
Tanácsadó Műhely

(2017. június)

Vélemény, hozzászólás?