2017. 06. 23. és 25. között rendezték meg a 3. Ösvény Tapasztalati Tanulás Konferenciát Dobogókőn. Nem csak résztvevőként, hanem előadóként is jelen voltam: pénteken a sétáló meditációt mutattam be és gyakoroltam együtt a többiekkel gyönyörű természeti környezetben.

Barátom és kollégám, Horváth Gabriella pszichológus, művészetterapeuta meghívására jelentkeztem a nemzetközi konferenciára. A 90 perces workshopom megtetszett a szervezőknek, és bekerült a programfüzetbe. A műhely alcímét (“Séta ez, csak úgy a séta kedvéért”) Paul Klee-től kölcsönöztem, ezzel utalva a meditáció és a művészet különös, mégis szinte kézzel tapintható összefüggéseire.

A workshop során röviden átbeszéltük a mindfulness és a meditáció alapjait, aztán – ahogyan azt hagyományosan tanítják – sétáló és ülő meditációt kombináltunk egymással. A lassú séta, a lépésekre való odafigyelés, a gondolatáramlás megindulásának elfogadó megfigyelése valódi megérkezéssé tette a műhelyfoglalkozást.

Több értékes visszajelzést is kaptam, ezek közül a leginkább annak örültem, hogy többen elmondták: be fogják építeni életükbe a módszert, a rendszeres gyakorlást. Voltak, akik pozitív újdonságként élték meg az általam vezetett meditáció kapcsán, hogy nem az elme / tudat kiüresítése a cél, hanem a valóság radikális elfogadása, tudomásul vétele.

A tapasztalati tanulás, az outdoor terápia, az élménypedagógia egészen lenyűgöző dolgok, és izgalmas kihívásnak találom ezek összeegyeztetését a pszichológusi, tanácsadói munkámmal.

A konferencia honlapja ide kattintva érhető el.

A szervező Kétté Alapítvány honlapja.

Schell Gergely, pszichológus

2017. június

Vélemény, hozzászólás?