Az öngondoskodási terv segítségével növelhetjük rezilienciánkat (rugalmas ellenálló-képességünket), és megelőzhetjük a kiégést. Ez különösen fontos azok esetében, akik munkájuk során emberekkel foglalkoznak, hiszen az ő együttérzési tartalékaik időről időre kimerülhetnek. Az öngondoskodási terv abban segít, hogy tudatosan alakítsuk szakmai és magánéletünket, tudatosan szervezzük önmagunk pihentetését, fejlesztését, feltöltődését.

A pénzügyi világban alkalmazott öngondoskodáshoz hasonlóan anyagi jövőnk mellett pszichés és testi jóllétünk is “bebiztosítható”. Ebben segít az ide feltöltött segédanyag, amit a ReachOut.com engedélyével fordítottam le és tettem közzé. A dokumentum felhasználását csak az általam feltöltött formában engedélyezem.

Használati javaslat: az egyes öngondoskodási életterületeket a skálázás módszerével vizsgáljuk meg. Pl. 0-10-ig terjedő skálán nézve mennyire vagyok elégedett a testi öngondoskodásommal? Ezt a számot írjuk fel a dokumentumban található “térképre”. Mit kéne tennem, hogy egy év múlva egyetlen pontszámmal nagyobb legyen ez a szám? Ehhez találjunk ki olyan tevékenységet, változ(tat)ást, ami a kívánt irányba mozdítja el a felírt értéket. Természetesen az is lehet, hogy egy területtel elégedettek vagyunk úgy, ahogy van. Lépésről lépésre haladjunk, nem kell mindent megváltoztatni az életünkben. Az öngondoskodási terv használata is egy folyamat, praktikus félévente vagy évente újra kitölteni.

Öngondoskási terv (magyar) letöltése

Canva (szerkeszthető öngondoskodás sablon)

Vélemény, hozzászólás?