2022. április 23-án a Thyris Pszichoterápiás Központ csapatával előadtunk a Magyar Családterápiás Egyesület 35. Vándorgyűlésén. Terapeuta társammal, Tillmann Lilivel esetrészleteken keresztül mutattuk be, hogy az elmúlt években milyen (jellemzően krízisszerű) jelenségekkel találkoztunk a párterápiás folyamatokban.

Az úgynevezett normatív krízisek, azaz az egyéni és családi életciklusok kihívásai mellett számos tényező megjelent, amelyek valamilyen – akár pozitív, akár negatív – hatással voltak akár a krízisek kimenetelére, akár a párkapcsolatok és terápiáik alakulására.

A pár egyedi történetétől, és egyéb tényezőktől függően ezek akár további kríziseket is megalapozhattak, vagy épp megszüntethettek a már fennállóak közül egyet-egyet. A járvány okozta izoláció, a családtámogatások, a háború mind-mind beleszólhatott abba, hogyan alakul a sorsunk és hogyan alakulnak a terápiák. Három merőben eltérő esetvázlaton mutattuk be, milyen jelenségekkel dolgoztunk az elmúlt évben. Köszönjük kollégáinknak a figyelmet és a szép visszajelzéseket.

(Sajnos az előadást nem lehet visszahallgatni.)

Schell Gergely
családterapeuta

Vélemény, hozzászólás?