Jelenlét a munkahelyen és a családban címmel előadást tartottam a HVG 2018-as mindfulness konferenciáján. A programban olyan témák vonultak fel, mint boldogság, technológia, alvás, immunrendszer, stressz, munkahelyi egészségvédelem, táplálkozás, reziliencia, időperspektíva, űrutazás. Nehéz olyan területet találni, ami ne keltené fel a kíváncsiságom, de ez egy olyan válogatás, ami különösen érdekelt.

Most lesz két éve, hogy másoknak is nyilvánosan beszélek a meditációról, workshopokon mutatom be a különféle módjait. A zenből kölcsönzött sétáló meditáció a kedvenc gyakorlatom, a csoportos művelése közben megtapasztalhatjuk azt a szelíd erőt, ami a világot állandó változásban tartja.

Schell Gergely pszichológus mindfulness

Ezúttal nem erről, hanem az érzelmek és az emberi kapcsolatok szempontjából beszéltem a meditációról. Mi történik a munkahelyi kapcsolatainkkal és a párkapcsolatunkkal, ha rendszeresen meditálunk? Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy sokat javulnak.

Egészen lenyűgöző előadásokon vehettünk részt: nem mindennap hallgathatom az Európai Űrügynökség pszichológusát a Hold és Mars missziók kihívásairól beszélni, és legalább ennyire érdekes Palya Beát arról hallani, hogy van jelen a bizonytalanság és az intuíció az ő munkájában. Minden téma rendkívül közel áll ahhoz, amivel a hétköznapokban foglalkozunk: az emberhez, az ő jóllétéhez.

Igen, az a pici ember ott én vagyok.

Nagyon élveztem a konferenciát, rengeteget tanultam, és bízom benne, hogy a résztvevők is gazdagabban mentek haza – az itt tanultakat pedig mielőbb gyakorlatba ültetik át saját cégük, munkahelyük hétköznapjaiban. Én így teszek. Köszönöm a meghívást, és köszönöm a résztvevőknek, hogy eljöttek. Hálás vagyok.

Schell Gergely
pszichológus

Vélemény, hozzászólás?