Mit csinál a kommunikációs szakember és a pszichológus Tolnán? Hímző workshopot!

Schell Gergely és Vető Nóra, Tanácsadó Műhely

Nórival (Vető Nóra) régóta barátok vagyunk, és amióta ismerem, magánál hord egy darab anyagot, egy tűt meg némi hímzőcérnát. Mindegy, hogy épp a regéci várban kirándulunk vagy a Csobáncon, bármikor képes leülni és fél órán át hímezni.

A sashiko egy több évszázados japán hímzőhagyomány, gyönyörű geometrikus, természet által ihletett motívumkészlettel. Emellett a legegyszerűbb hímzésforma, ami csak létezhet. Apró fércöltések sorozata. A nevét is innen kapta. (“sashiko” = apró szúrás).

Úgy láttam, Nóri valami nagyon hasonlót csinál ilyenkor, mint amit egyetemista koromban kezdtem el gyakorolni: ha nagyon siettem valahová, útközben mindig adtam magamnak egy saját percet. Megálltam, a napba tartottam az arcom, és mélyeket lélegezve megpróbáltam ellazulni a nagyvárosi rohanásban. Az az egyetlen perc nem sokat számít a késés szempontjából, de nagyon sokat ad nekem. Ma már tanítom ezt a módszert a stresszkezelés és a mindfulness keretei között, tulajdonképpen mind közül ez a kedvenc gyakorlatom.

A mindfulness, magyarul tudatos jelenlét egy népszerű és rendkívül hatékony pszichológiai módszer. Gyakorlása során figyelmünket a jelen pillanatra irányítjuk. Ezáltal szorosabb kapcsolatba kerülünk a valósággal, hiszen aktuális testi érzeteink, érzelmeink, gondolataink megélhetővé válnak. Jótékony hatásait 1978 óta kutatások igazolják: csökkenti a megélt negatív stresszt, javítja a koncentrációt, egészségesebbé, békésebbé, elégedettebbé tesz.

Schell Gergely és Vető Nóra
Vető Nóra kommunikációs szakember és Schell Gergely pszichológus, meditáció oktató

Meditálni lehet formális és informális módon is, azaz leülhet az ember azzal, hogy na most pedig meditálni fogok, meg az uborka felszeletelése közben is emlékezhet arra, hogy épp uborkát szeletel. Így válhat a sashiko is meditációvá, hiszen a meditáció mindkét komponense jelen lehet benne: a koncentráció és a mindfulness. (Utóbbi a megélt tapasztalatok elfogadásának attitűdje, tudatos jelenlét vagy éber tudatosság: ez van most, és ez pusztán az, ami.) Arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk megmutatni a műhelyfoglalkozás résztvevőinek, hogyan tudják a jelentudatosságuk megélni a japán hímzőhagyomány gyakorlása közben.

A műhely első blokkjában bemutattuk a mindfulnesst és a sashikot, és egy rövid meditációs gyakorlatot is elvégeztünk. Ennek a tudatosságával rajzoltuk meg a mintát, amit a sashikoban használt öltésekkel meghímeztünk. Közben megkóstoltuk Nóri jellegzetes japán teáit is.

Rendkívül hasznos délelőtt volt. Valószínűleg ennél jobban nem is tölthettük volna a tavasz első hétvégéjét. Ahogy az egyik résztvevő a workshop végéhez közeledve megjegyezte:

érdekes, hogy órák óta nem jutott eszembe a telefonom, egyáltalán nem érdekel, keresett-e valaki.

Ez önmagában is olyan érték, amiért már megérte megszervezni a foglalkozást. Lelassultunk, meditáltunk, alkottunk és hosszan beszélgettünk.

Köszönjük a résztvevőknek!

Kövess minket!
MATSU Sashiko https://www.facebook.com/matsusashiko/
Tanácsadó Műhely https://www.facebook.com/tanacsadomuhely/

Schell Gergely
pszichológus

 

Vélemény, hozzászólás?